Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ασυμφωνία χαρακτήρων; Πάμε γι άλλα.

Προς τα μέλη και τους φίλους της ΑΠΑΝ

Στο μακρινό - λόγω του πυκνού πολιτικού χρόνου που μεσολάβησε - 2013, η ΑΠΑΝ καλούσε τους φίλους και συνδημότες της να συνδιαμορφώσουν μία νέα συλλογικότητα στο Δήμο Νεάπολης Συκεών «μια συλλογικότητα που διεκδικώντας δημοκρατία, να την εφαρμόσει πρώτιστα στο εσωτερικό της. Που η αυτονομία της από κόμματα να μην είναι διακήρυξη, αλλά να υλοποιείται στη λειτουργία της. Που η ενότητά της δεν θα αφορά διαπραγματεύσεις και συμφωνίες μεταξύ ομάδων, αλλά θα σφυρηλατείται μέσα από την κοινή δράση και τη συντροφικότητα.»

Η ΑΠΑΝ δεν ήταν μόνη της σ’ αυτό. Συνδημότες από τις 4 δημ. ενότητες του δήμου μας, συμμετείχαν σ’ αυτή την προσπάθεια. Άλλοι ανένταχτοι κι άλλοι κομματικά ενταγμένοι, κυρίως στην τότε αξιωματική αντιπολίτευση, τον ΣΥΡΙΖΑ. Με πρόταγμα όμως –κατά τις διακηρύξεις τους- το σεβασμό της αυτονομίας της υπό ίδρυση δημοτικής κίνησης.

Η προσπάθεια αυτή ήταν επίπονη και χρονοβόρα, όπως είναι όλες οι προσπάθειες για αμεσοδημοκρατικές δομές που στήνονται από κάτω και όχι μέσα σε κομματικά γραφεία για τις ανάγκες μιας εκλογικής αναμέτρησης. Καρποφόρησε όμως, πλαισιώθηκε από πολλούς ακόμη συνδημότες.

Τον Μάρτιο του 2013 ιδρύθηκε η Αυτόνομη Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση καταθέτοντας στην ιδρυτική της διακύρηξη πως θα λειτουργήσει μακριά από «παραγοντισμούς, από λογικές ανάθεσης, από προσωποκεντρικές λειτουργίες, από εκλογοκεντρικές λογικές». Με ένα όραμα για την τοπική αυτοδιοίκηση στον αντίποδα του σημερινού μοντέλου λειτουργίας.

Η ΑΠΑΝ έπαιξε σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την ιδρυτική φάση, αλλά και αργότερα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών του Μαϊου του 2014. Μόνο ένας κακοπροαίρετος δεν θα αναγνώριζε τη συμβολή της ΑΠΑΝ με ιδέες, με ανθρώπους, τεχνογνωσία, φιλοξενία της ΑυΡΑ στο στέκι της, ψηφιακή υποστήριξη, οικονομική ενίσχυση.

Διαφορετικές προσεγγίσεις υπήρχαν στην ΑυΡΑ. από το ξεκίνημα της προσπάθειας. Παλαιοκομματικές λογικές, παραγοντισμοί, «αστικού τύπου» επικοινωνιακές προσεγγίσεις, συνυπήρχαν με ριζοσπαστικοποίηση, με κινηματικές λογικές, με γνήσια συντροφικότητα.

Πολύ έντονα ανέκυψαν αυτές οι διαφορές στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Η ΑΠΑΝ διετύπωνε σε όλες τις εσωτερικές διαδικασίες τις αντιρρήσεις της, αλλά έκανε και πολλές υποχωρήσεις χάριν της κοινής προσπάθειας.

Παρά την προσφορά της, παρά την εκλογή δύο μελών της (1 στο κεντρικό και 1 στο τοπικό Δ.Σ), στο επόμενο διάστημα η ΑΠΑΝ απαξιώθηκε, λοιδωρήθηκε και συκοφαντήθηκε. Κάτι που οδήγησε κάποια μέλη της σε αποστασιοποίηση και αδρανοποίηση. Όχι αποχώρηση, λόγω εκτίμησης στην υπαρκτή συντροφικότητα ανάμεσα σε ανθρώπους της ΑυΡΑ από όλες τις δημοτικές ενότητες.

Δυστυχώς όμως σήμερα, ακόμη κι αυτή η πολυχρωμία της ΑυΡΑ δεν υφίσταται. Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, υπήρξε αφορμή και καταλύτης, για να εγκατασταθούν καθεστωτικές λογικές, διάθεση για διεύρυνση με παράγοντες και «υγιείς» πολιτικές δυνάμεις, στροφή σε εκλογοκεντρισμό, συγκεντρωτικό οργανωτικό μοντέλο, αποστάσεις από την κεντρική πολιτική σκηνή για να μην ασκείται κριτική στην κυβέρνηση.

Αυτή η προσπάθεια χειραγώγησης αποτυπώθηκε σε κείμενα ξένα προς τη φυσιογνωμία της ΑυΡΑ, σε συνελεύσεις που «πάρθηκαν» από κομματικούς στρατούς. Κυρίως όμως με συμπεριφορές αλαζονικές και αντισυντροφικές.

Δεν είναι στη λογική της ΑΠΑΝ ο πόλεμος χαρακωμάτων. Η επιβολή πλειοψηφιών σε συνελεύσεις περνάει πάνω απ’ το πτώμα της πραγματικής συμμετοχής και της συντροφικότητας.

Εφόσον αυτός είναι πια ο τρόπος συμμετοχής και το περιεχόμενο της ΑυΡΑ, η ΑΠΑΝ - τιμώντας τις αρχές και τους φίλους της - διαχωρίζει τη στάση και την ευθύνη της από τη μεταλλαγμένη πλέον δημοτική κίνηση. Με ειλικρινή απολογία προς τους φίλους της για αυτή την κατάληξη. Για τις μάχες που τυχόν δεν έδωσε. Για την αδυναμία της να προβλέψει τότε, στο διαφορετικό σκηνικό του μακρινού '13, αυτές τις εξελίξεις. Για άλλη μια φορά δυστυχώς.

Με τη ξεκάθαρη διαβεβαίωση ότι δεν αποχωρεί από τοπικές παρεμβάσεις και από το νοιάξιμο για τα προβλήματα του δήμου, μαζί με όλες τις άλλες δράσεις της. Ούτε απομακρύνεται από ανθρώπους με τους οποίους οικοδομήθηκε συντροφικότητα σ’ αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Αν πρέπει να μετρήσει κέρδη και ζημίες, οι άνθρωποι με τους οποίους συμπορεύτηκε, από όλες τις δημοτικές ενότητες, είναι το μεγάλο κέρδος. Δύναμη και παρακαταθήκη για τωρινές και μελλοντικές δράσεις και παρεμβάσεις.

1 σχόλιο:

  1. Αψογο! ειδικά αυτό το διάστημα που πολλοί ιδεολόγοι μεν, καθόλου καρεκλοκένταυροι δε, διχάζονται και προβληματίζονται με τη στάση τους. Αποτελεί οδηγό αυτή η απόφασή σας, με ενδιαφέρον ξεσκαρτάρισμα πολιτικής στάσης στα επόμενα που ακολούθησαν από το <> 2013. Σας εκτιμώ βαθύτατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή