Ποιοί είμαστε

Ταυτότητα και στόχοι στης Α.ΠΑ.Ν.

Η ΑΠΑΝ είναι μια πολυφωνική συλλογικότητα, ένας χώρος εναλλακτικής και ριζοσπαστικής παρέμβασης στα δημοτικά πράγματα, που επιδιώκει οι δράσεις της να κινούνται στον αντίποδα του κυρίαρχου μοντέλου διαχείρισης αλλά και του κυρίαρχου μοντέλου αντιπολιτευτικής παρέμβασης. Μακριά από μεγάλα λόγια, που συνήθως μένουν λόγια, στοχεύει σε μικρές αλλά έμπρακτες απαντήσεις στις τραγικές συνέπειες του καπιταλισμού και της κρίσης του. Aπευθύνεται άμεσα στους πολίτες για ενημέρωση και ενεργή συμμετοχή σ' ό,τι τους αφορά, πιστεύοντας ότι η δημοτική παρέμβαση είναι κάτι πολύ ευρύτερο από την εκλογή αντιπροσώπων σε δημοτικά και τοπικά συμβούλια, όσο μαχητικοί και αποτελεσματικοί κι αν είναι αυτοί.

Έτσι, η ΑΠΑΝ προτείνει και – όσο μπορεί – υλοποιεί δράσεις στον αντίποδα του ατομισμού που είναι η κυρίαρχη τάση της εποχής. Ανιχνεύοντας καινούργιες πρακτικές και στάσεις μέσα στις πρωτόγνωρες (για τις νεότερες γενιές τουλάχιστον) κοινωνικές ανάγκες, στοχεύει στην υπέρβαση του απομονωτισμού, στη συμμετοχή και στην αντίσταση όχι μόνο με διαμαρτυρίες,αλλά και με πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης. Σ’ αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και το γνωστό επαναλαμβανόμενο παζάρι κοινωνικής αλληλεγγύης στη Νεάπολη.

Η ΑΠΑΝ, στα αρκετά χρόνια ζωής που μετρά, με περιόδους πιο έντονης ή πιο χαλαρής παρουσίας, όπως άλλωστε όλες οι ζωντανές συλλογικότητες, έχει στο ενεργητικό της μια σειρά από δράσεις όπως: παζάρια αλληλεγγύης, δενδροφύτευση σε χώρο του Στρεμπενιώτη και αξιοποίησή του για εκδηλώσεις, συναυλία αλληλεγγύης στο “Χαμόγελο του παιδιού”, συνδρομές στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, αποστολές βοήθειας σε πρόσφυγες, συζητήσεις για κοινωνικά θέματα (τοπικά και υπερτοπικά) με εισηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, προβολές ταινιών, γεύματα αλληλεγγύης, δικτύωση με διάφορες συλλογικότητες και στήριξη των δράσεών τους.

Παράλληλα, η ΑΠΑΝ διατηρεί όλα αυτά τα χρόνια το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι της, το οποίο - εκτός από χώρος συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων, συντροφικής κουζίνας και γλεντιού, κατάθεσης ιδεών (και διαφωνιών πολλές φορές) - είναι και φιλόξενη στέγη κάθε άστεγης συλλογικότητας, με μοναδικό όρο αυτή να μην είναι φορέας ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων.

Σήμερα, παρά την κυβερνητική αλλαγή, η πολύμορφη κρίση - με αιχμή του δόρατος την οικονομική - έχει ενταθεί. Οι άνεργοι δεν είναι πια κάποια νούμερα αλλά ο γείτονας, ο συγγενής, ο φίλος, εμείς οι ίδιοι. Ταυτόχρονα, ό,τι θυμίζει κράτος πρόνοιας καταρρέει, παραχωρώντας τη θέση του στη φιλανθρωπία του θεαθήναι, της κοινωνικής προβολής και της πολιτικής – πελατειακής εκμετάλλευσης.

Όλα αυτά είναι ξένα προς την αντίληψη της ΑΠΑΝ και τους στόχους της. Γι αυτό τα επτά τελευταία χρόνια η ΑΠΑΝ διαχειρίζεται το «ταμείο αρωγής» με σκοπό να στηρίξει ανθρώπους και οικογένειες που έχουν απόλυτη ανάγκη με τρόπο διακριτικό και χωρίς ανταλλάγματα, μακριά από λογικές «φιλανθρωπίας» πελατειακού τύπου. Ένα ταμείο που ενισχύεται από τα ετήσια παζάρια, από μουσικές βραδιές και άλλες εκδηλώσεις. Οι συμβολικές τιμές αγοράς των μεταχειρισμένων προϊόντων του παζαριού, από όσους είναι σε θέση να συνεισφέρουν, έστω και μ' αυτό το ελάχιστο αντίτιμο, στοχεύουν στην ενίσχυση ακριβώς αυτού του ταμείου.

Όσο τα χρόνια περνάνε και η κρίση βαθαίνει, βιώνουμε όλοι αισθήματα φόβου, ανασφάλειας, οργής και καχυποψίας. Αυτά τα αισθήματα συνεχίζουν να κυριαρχούν και να επιδεινώνονται και στις νέες κυβερνητικές συνθήκες. Η διάψευση των όποιων ελπίδων παράγει μεγαλύτερη θλίψη και αμηχανία. Απέναντι σ' αυτή τη λαίλαπα η παραίτηση και η ακινησία είναι καταστροφική για τον καθένα και την κοινωνία. Οι αναθέσεις σε “σωτήρες” διαψεύδονται διαρκώς σαν λύσεις. Ας προσπαθήσουμε να αντισταθούμε με αυτοοργάνωση, με συντροφικότητα, με μικρές - μικρές ή μεγαλύτερες κοινωνικές δράσεις. Πρώτα στη γειτονιά μας και στο δήμο μας. Μεταξύ μας, χωρίς την αναζήτηση καθοδηγητών. Η Αυτόνομη Παρέμβαση Νεαπολιτών θέλει να είναι μέρος αυτής της προσπάθειας. Όχι μια κλειστή λέσχη αλλά μια διαρκώς ανοιχτή, αμεσοδημοκρατική συνέλευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου