Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Αντικαταναλωτικό Παζάρι Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2011

Παζάρι αλληλεγγύης. Ένα χρόνο μετά, λίγο σοφότεροι…

Πέρσι την άνοιξη, η ΑΠΑΝ στα πλαίσια αντικαταναλωτικών δράσεων και στοχεύοντας σε μια μικρή αλλά έμπρακτη απάντηση στις τραγικές συνέπειες του καπιταλισμού και της κρίσης του στην κοινωνία, διοργάνωσε ένα παζάρι αλληλεγγύης. Πρωτόγνωρη δράση για τη συνοικία μας και για τα μέλη της ΑΠΑΝ.

Στον αντίποδα του ατομισμού και του καταναλωτισμού που είναι οι κυρίαρχες τάσεις. Ανιχνεύοντας καινούργιες πρακτικές και στάσεις μέσα στις νέες κοινωνικές ανάγκες. Ανιχνεύοντας τη διάθεση όλων μας να υπερβούμε τον απομονωτισμό, να συμμετέχουμε, να επικοινωνήσουμε, να αντισταθούμε όχι μόνο με διαμαρτυρίες αλλά και με πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης.

Κανείς από μας δεν είχε εμπειρία παρόμοιας διοργάνωσης. Κουραστήκαμε, φοβηθήκαμε πως μας ξεπερνούσε αυτό το εγχείρημα, ανησυχήσαμε πως δε θα υπήρχε αρκετός κόσμος να το αγκαλιάσει. Αλλά αυτό που έγινε τελικά ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Όχι από την άποψη της τέλειας διοργάνωσης. Από την άποψη της συμμετοχής των Νεαπολιτών και όχι μόνο… Από τους ανθρώπους που μας πλησίασαν και πρόσφεραν αντικείμενα, προσωπική δουλειά, συμπαράσταση, με πλήρη ανιδιοτέλεια.

Υπό το βάρος της ευθύνης που μας δημιούργησε αυτή η αυθόρμητη συμμετοχή τόσων ανθρώπων, και η υπόσχεση που δώσαμε να ανιχνεύσουμε τη δυνατότητα δικτύωσης στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης και του αντικαταναλωτισμού, απευθυνόμαστε και πάλι σε σας φίλες και φίλοι, για να γίνουν αυτές οι δράσεις μόνιμος θεσμός στη συνοικία μας. Θεσμός των από κάτω, όχι αμφιλεγόμενη «φιλανθρωπία» των από πάνω.
Ένα χρόνο μετά η οικονομική κρίση έχει ενταθεί. Οι άνεργοι δεν είναι πια κάποια νούμερα, αλλά ο γείτονας, ο συγγενής, ο φίλος, εμείς οι ίδιοι. Ότι θυμίζει κράτος πρόνοιας, μαραζώνει. Αφαιρούνται όλο και περισσότερα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Εμπορευματοποιούνται δημόσια αγαθά και υπηρεσίες. Η Νεάπολη, κατ’ εξοχήν λαϊκή συνοικία, τα ζει όλα αυτά έντονα. Ταυτόχρονα βιώνουμε όλοι αισθήματα φόβου, ανασφάλειας, οργής και καχυποψίας.

Σ’ αυτές τις συνθήκες, γνωρίζοντας πως πια ένα αντικαταναλωτικό παζάρι αλληλεγγύης δεν εξαντλεί τη χρησιμότητά του στο συμβολικό επίπεδο, αλλά μπορεί και να καλύψει ζωτικές ανάγκες συμπολιτών μας σε χρηστικά αντικείμενα, ζητάμε ξανά τη συμμετοχή και τη στήριξη της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει η ΑΠΑΝ.

28 Μαΐου 2011 9π.μ.-4μ.μ., στο σιντριβάνι κοντά στον Αη Γιώργη, θα στηθεί το παζάρι μας, με κάθε λογής χρήσιμα αντικείμενα σε συμβολικές τιμές. Οι εισπράξεις θα ενισχύσουν το ταμείο αρωγής που διαχειριζόμαστε εδώ και λίγα χρόνια, σαν μια μικρή αλλά έμπρακτη συνεισφορά σε κραυγαλέες κοινωνικά περιπτώσεις, που δυστυχώς όσο πάει και πληθαίνουν.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την όποια συμμετοχή σας. Η συγκέντρωση των αντικειμένων συνεχίζεται Δευτέρα και Παρασκευή μετά τις 9μ.μ. στο στέκι της ΑΠΑΝ Μουδανιών 2 ή με ραντεβού κατόπιν επικοινωνίας στα τηλέφωνα: 2310-358110 (Νίκος Ξυδόπουλος 10π.μ.-2μ.μ.), 6977173907 (Μάριος Σαμαράς) ή στο e-mail apan.ypogeio@gmail.com


Update 30/5/2010: Φωτογραφίες από το Αντικαταναλωτικό Παζάρι 2011



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου