Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Αντικαταναλωτικό Παζάρι Κοινωνικής Αλληλεγγύης 2010

Πώληση μεταχειρισμένων αντικειμένων σε συμβολική τιμή.

Σάββατο 24/4/2010
από τις 10 το πρωί ως αργά το απόγευμα

στο συντριβάνι στον Αη Γιώργη Δείτε τον Χάρτη



ΠΑΖΑΡΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ

Φίλες και φίλοι,

Η Αυτόνομη Παρέμβαση Νεαπολιτών (ΑΠΑΝ) αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να διοργανώσει στη Νεάπολη παζάρι διάφορων χρήσιμων ειδών σε πολύ χαμηλές (συμβολικές) τιμές. Τα έσοδα από το παζάρι αυτό θα ενισχύσουν εξ ολοκλήρου το ταμείο αρωγής της ΑΠΑΝ. To ταμείο αρωγής παρεμπιπτόντως, αποτελεί μια εφαρμογή της κοινωνικής αλληλεγγύης όπως την εννοούμε στο ΑΠΑΝ, δηλαδή την υποστήριξη με αγαθά και υπηρεσίες, ανθρώπων που έχουν βεβαιωμένη πραγματική ανάγκη, διαχωριζόμενοι από κάθε αμφιλεγόμενη "φιλανθρωπία" ή από πρακτικές επιλογών στη βάση της όποιας ανταποδοτικότητας ή της κοινωνικής διάκρισης.

Στόχοι της πρωτοβουλίας είναι:
  • Να γίνουν προσιτά είδη σε άτομα και οικογένειες που δεν έχουν την ευχέρεια να τα προμηθευτούν από την αγορά
  • Να αναπτυχθεί αντικαταναλωτικό πνεύμα με το να δίνεται βάρος στην αξία χρήσης απέναντι στην εμπορική αξία της αγοράς
  • Να ενισχυθεί το ταμείο αρωγής, ώστε να παρέχεται στήριξη σε άτομα και οικογένειες που την έχουν απόλυτη ανάγκη.

Όλοι αυτοί οι στόχοι συγκλίνουν σ' έναν σκοπό: στο να ξαναβρούμε την ανθρωπιά μέσα μας, στον αντίποδα του ατομισμού που καλλιεργεί η καταναλωτική κοινωνία, με ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης, σαν μικρή μεν, αλλά έμπρακτη απάντηση στα τραγικά αποτελέσματα του καπιταλισμού και της κρίσης του.

Συγκεκριμένα, επιδιώκουμε να συγκεντρωθούν πράγματα μεταχειρισμένα ή όχι απ' όσους δεν τα χρειάζονται πλέον, αλλά είναι σε καλή κατάσταση, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλους στους οποίους είναι χρήσιμα.

Ενδεικτικά, μπορούν να συγκεντρωθούν βιβλία, CD, DVD, ρούχα, είδη κουζίνας, σκεύη, συσκευές, μικροέπιπλα, εργαλεία, φωτιστικά, παιχνίδια κλπ. Να επισημάνουμε ότι αυτά τα είδη θα εκτεθούν στο παζάρι όπως θα προσφερθούν (χωρίς δηλ. μεσολάβηση εργασιών), οπότε είναι σημαντικό να φροντίσει ο χορηγός για την καταλληλότητα και την εμφάνιση των μεταχειρισμένων ειδών. ΄Ετσι, θα πρέπει τα ρούχα π.χ. να είναι χωρίς φθορές, πλυμένα και σιδερωμένα, οι συσκευές καθαρές και να λειτουργούν κλπ. Επίσης καλό θα ήταν κάθε διαφορετικό είδος να συσκευάζεται ξεχωριστά.

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν σ' αυτή την καμπάνια αλληλεγγύης - αντικαταναλωτισμού, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλ. 2310-358110 (Νίκος Ξυδόπουλος 10π.μ.-2μ.μ.) και 6977173907 (Μάριος Σαμαράς) ή στο e-mail apan.ypogeio@gmail.com Τα προσφερόμενα είδη θα φυλαχθούν σε χώρο που εξασφάλισε η ΑΠΑΝ στη Νεάπολη, ενώ ο χώρος και η ημερομηνία του παζαριού θα ανακοινωθούν στη συνέχεια.

Φίλες και φίλοι

Εμείς στην ΑΠΑΝ δεν επιδιώκουμε να εκπροσωπήσουμε ή να διαχειριστούμε κάτι στη γειτονιά πέρα απ' το μεράκι και τις ιδέες μας.

Συνδιαμορφώνουμε τις επιλογές και υλοποιούμε τις δράσεις στη βάση της απρόσκοπτης αυτοδέσμευσης και της προσωπικής διάθεσης και ευχέρειας, ώστε να αναπτύσσονται θετικές παρεμβάσεις για τους Νεαπολίτες, στον αντίποδα της κυρίαρχης διαχείρισης. Δύναμη και όρος ύπαρξης της ΑΠΑΝ είναι η συμμετοχή των "θέλω" των Νεαπολιτών. Στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, η ΑΠΑΝ αναλαμβάνει την οργανωτική ευθύνη. Το περιεχόμενο του γεγονότος είστε εσείς οι ίδιοι που συμφωνείτε με την αξία και την ανάγκη του παζαριού.

Η έκκληση που απευθύνουμε, αφορά στη συμμετοχή σας. Ο τρόπος και ο βαθμός είναι στη δική σας επιλογή: από την απλή προσφορά φροντισμένων πραγμάτων, μέχρι την οργανωτική υποστήριξη του παζαριού ή τη συζήτηση για το ταμείο αρωγής. Το σημαντικό για μας είναι η συμμετοχή καθ' εαυτή, γιατί οι δράσεις της ΑΠΑΝ ορίζονται σημαντικά από τη δική σας διάθεση, τις δικές σας δράσεις.



Update 6/5/2010: Φωτογραφίες από το Αντικαταναλωτικό Παζάρι 2010





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου