Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Soldados de Salamina (2003)

Soldados de Salamina - Οι στρατιώτες της Σαλαμίνας
Προβολή ταινίας το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου, 9:00 μ.μ. στο Υπόγειο της Α.ΠΑ.Ν. Μουδανιών 2, Νεάπολη.

Οι στρατιώτες της Σαλαμίνας

Σκηνοθεσία: David Trueba

Βραβείο Goya καλύτερης φωτογραφίας

Λίγα λόγια για την ταινία
Νεαρή συγγραφέας ερευνώντας μία άγνωστη πτυχή του Ισπανικού εμφυλίου «σκοντάφτει» στην αληθινή ιστορία ενός νεαρού στρατιώτη των δημοκρατικών, ενός ανώνυμου στρατιώτη που έσωσε τη ζωή του φασίστα ποιητή Ραφαέλ Σάντσεθ Μάθας, συνιδρυτή του φασιστικού κόμματος Φάλαγγα και μετέπειτα υπουργού του Φράνκο.

Η ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα - ιστορικό δοκίμιο του συγγραφέα Χαβιέ Θέρκας αφουγκράζεται τον απόηχο του ισπανικού εμφύλιου που στοίχειωσε γενιές ολόκληρες.

Ο σκηνοθέτης Νταβίντ Τρουέμπα στήνει μια ουμανιστική ταινία ως απόπειρα διάσωσης της συλλογικής συνείδησης κάθε λαού που βούλιαξε σε εμφύλιο σπαραγμό, ως απόπειρα θεραπείας της ιστορικής λήθης. Μια ταινία-επανερμηνεία της ιστορίας. Μόνο που εδώ η Ιστορία εξανθρωπίζεται. Γίνεται μια υπόθεση «ανωνύμων», ένας πραγματικός ορισμός των αφανών ηρώων που –κατά Οκτάβιο Πας- «κάνουν την ιστορία και μετά αυτή τους ξεκάνει». Ένα βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν που δεν χωρά κραυγές θριαμβολογίας και επιβολή πολιτικής άποψης αλλά ούτε επιτρέπει τη νοθεία και τη διαστρέβλωση του ιστορικού γίγνεσθαι.

Και όλα αυτά με έναν υποδειγματικό συνδυασμό διαλεκτικής επάρκειας, αφηγηματικής τεχνικής και αισθητικής απόλαυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου