Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Τσάι στα Διαβατά

Χρονικό. 1 Απριλίου 16:00-19:00

Μνήμες και γεύσεις πατρίδας.

«Μέλη και φίλοι της ΑΠΑΝ στα Διαβατά για να προσφέρουν τσάι στους πρόσφυγες του καταυλισμού. Τα Διαβατά δεν είναι Ειδομένη. Δεν είμαστε εκεί για να καλύψουμε ζωτικές ανάγκες. Οι άνθρωποι τρώνε τρεις φορές τη μέρα, έχουν τουαλέτες, έχουν πρόχειρα αλλά στεγνά καταλύματα. Γιατί το κάνουμε αυτό λοιπόν; Τι λόγο έχουμε να καλύψουμε μια – θα’ λεγε κανείς - ανάγκη πολυτελείας; Σιγά την προσφορά, δεν καλύπτουμε και καμιά σοβαρή ανάγκη...

Σιγά την προσφορά, αλλά όταν στήνουμε τα κατσαρολικά μας γίνεται πανδαιμόνιο από πιτσιρίκια που φωνάζουν «τσάι, τσάι» και «sugar, sugar, madam sugar”. Σιγά την προσφορά, αλλά μαζεύεται κόσμος που περιμένει ώρα, να βράσει το νερό, να φτιαχτεί η πατέντα από τον Σύριο μεταφραστή μας.

Σιγά την προσφορά, αλλά οι πρόσφυγες περιμένουν με ακατανόητη για μας λαχτάρα, το υπερβολικά γλυκό, υπερβολικά δυνατό, σκούρο υγρό που μοιράζεται με φειδώ σε πλαστικά ποτήρια. Μια ομάδα πάνω απ’ το κεφάλι της Κυριακής που βράζει τη μια κατσαρόλα μετά την άλλη, δίνει οδηγίες για το παρασκεύασμα. Στη διεθνή γλώσσα των νοημάτων. Άλλη μια κουτάλα ζάχαρη, άλλη μια. Έτσι το κάνουν στην πατρίδα τους.

Σιγά την προσφορά, αλλά τρεις ώρες περνάνε χωρίς να το καταλάβουμε, σε μια χαρούμενη βαβούρα, τα πιτσιρίκια πάντα στα πόδια μας να ξεφωνίζουν «sugar, sugar” και «μπισκότο, μπισκότο». Η ομάδα της ΑΠΑΝ εμπλουτίζεται αυθόρμητα από πρόσφυγες.

Τι σημαίνει γι’ αυτούς τους ανθρώπους άραγε, ένα φλιτζάνι γλυκό, δυνατό τσάι; Μας επιτρέπει τέτοια κατανόηση η διαφορά κουλτούρας; Ίσως ότι σημαίνει για έναν ξενιτεμένο Έλληνα, ένα μπρίκι με αχνιστό ελληνικό καφέ, ένα ποτηράκι τσίπουρο με ένα πιατάκι ελιές. Μνήμες και γεύσεις πατρίδας.

Σιγά την προσφορά επιτέλους, αλλά ένα απογευματινό τσάι, όπως το φτιάχνουν στη χώρα τους, μπορεί γι’ αυτούς τους ξεριζωμένους ανθρώπους να είναι ένα μικρό κομματάκι πατρίδας. Λέμε πως αξίζει τον κόπο να το συνεχίσουμε».

Η ΑΠΑΝ αναλαμβάνει κάθε Παρασκευή Τρίτη απόγευμα να σερβίρει τσάι στους πρόσφυγες του καταυλισμού των Διαβατών.
Ώρες 16:00-19:00 μ.μ.
Χρειάζονται διαθεσιμότητες με στόχο να φτιαχτεί μια ομάδα που τα μέλη της να μοιράζονται αυτή τη δράση χωρίς υπερβολικό φόρτωμα.
Απευθυνόμαστε λοιπόν και σε φίλους που ενδεχομένως θα ενδιαφέρονταν.
Τηλ. Επικοινωνίας: 6972881906

Υπάρχει επίσης συνεχής ανάγκη – όσο θα συνεχίζεται η δράση - για αγορά μαύρου τσαγιού Κεϋλάνης και ζάχαρης. Από σχετική έρευνα καταλήξαμε ότι τα πιο φτηνά μαγαζιά είναι:

  • Μενεξόπουλος - Κατούνη 49 - Φράγκων
  • Νέα Βραζιλιάνα - Βλάλη 35 - Καπάνι

- Ενημέρωση 10/5/2016: Άλλαξε η ημέρα από Παρασκευή σε Τρίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου