Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008

Εισήγηση του Συντονιστικού για την Γενική Συνέλευση 20/10/08

Θέματα : Ενημέρωση – Απολογισμός - ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Στο προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν:
Α) Μια συνάντηση – συζήτηση τοπικών κινήσεων με ενδιαφέρουσα έκθεση και ανταλλαγή απόψεων για το ρόλο, τους στόχους και την τακτική των δημοτικών κινήσεων. Συμφωνήθηκε η ανοιχτή επαφή και αλληλοενημέρωση και η προοπτική κοινών δράσεων π.χ. στρατόπεδα.

Β) Η συμβολική δενδροφύτευση
είχε σημαντική επιτυχία διότι κινητοποιήθηκαν αρκετά μέλη, έγινε ευρεία ενημέρωση, αποσπάστηκε από τον Δήμο εκ των υστέρων στήριξη παρά την αρχική άρνηση και υποτίμηση, είχε απήχηση και η εντύπωση από το όλο στήσιμο ήταν πολύ θετική.

Γ) Η δημοτική ομάδα παρακολούθησε αρκετά Δημοτικά Συμβούλια και έγινε παρέμβαση με κείμενο στο εργατικό ατύχημα.

Δ) Στο διάστημα αυτό έγινε βάψιμο και τακτοποίηση των γραφείων, τοποθετήθηκε υπολογιστής με σύνδεση στο Internet, Fax, εκτυπωτής, ανακαίνιση εισόδου, αντικατάσταση εξώπορτας καθώς και καινούργια ταμπέλα. Επίσης υπάρχει στο χώρο εξοπλισμός όπως ομπρέλες, σκηνές και τραπέζια – πάγκοι, σημαντικά υλικά υποδομής για εκδηλώσεις καθώς και καινούργιο ηχοσύστημα. Κάποια από αυτά, έγιναν με δαπάνες του Α.Π.Α.Ν. και κάποια με προσφορά μελών.
Πέραν τούτου γινόταν ανελλιπώς συναντήσεις του συντονιστικού μέχρι τα μέσα Ιουλίου οπότε λόγω καλοκαιριού διέκοψε μέχρι τον Σεπτέμβρη.
Παρά τις αρκετές ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα είτε σαν υποδομή είτε σαν εκδηλώσεις εκτιμάται η χαμηλή και περιστασιακή συμμετοχή μελών, κάποια διάχυτη αγωνία για το πώς και πόσο θα αναπτυχθούν οι δράσεις και οι παρεμβάσεις καθώς και για την απήχησή τους.
Γενική εκτίμηση και προσδοκία του συντονιστικού είναι ότι πραγματική αποτίμηση και της διαθεσιμότητας και της απήχησης μπορεί να υπάρξει μόνο εφ’ όσον αναπτύσσονται δραστηριότητες που θα οργανώνονται με τον καλύτερο τρόπο στα πλαίσια των υπαρκτών δυνατοτήτων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Προγραμματισμός για την επόμενη περίοδο
Οι στόχοι που πρέπει να υπηρετεί ο προγραμματισμός είναι:
 Κέρδη στην καθημερινότητα και στην ποιότητα ζωής των δημοτών μέσα από συγκεκριμένες διεκδικήσεις στη βάση της αυτενεργείας τους.
 Ενεργοποίηση – κινητοποίηση μελών φίλων με μόνιμο μέλημα τη νεολαία.
 Δημοσιοποίηση των αρχών και θέσεων του Α.Π.Α.Ν.
 Αισθητή παρουσία του Α.Π.Α.Ν. στη Νεάπολη.
Στη συζήτηση για τις δράσεις ανέκυψε το ζήτημα αν είναι σωστό να προχωράμε σε εκδηλώσεις προς τα έξω αν δεν έχουμε καταλήξει πρώτα σε θέσεις για τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας, ώστε να πείθουμε στην προοπτική διεκδίκησης της εξουσίας στο Δήμο. Επ’ αυτού ο Χ. Τάκας κατέθεσε από τις αρχές του καλοκαιριού κείμενο θέσεων – προτάσεων που επισυνάπτεται.
Ο αντίλογος που εκφράστηκε ήταν, ότι ήδη διατυπωμένα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά αποτελούν πλαίσιο και αιτία δράσεων, το δε έλλειμμα σε συγκεκριμένες θέσεις – προτάσεις, είναι θέμα που σε ένα βαθμό θα καλύπτεται και σε ένα βαθμό όχι μέσα από μια διαρκή διαδικασία πολιτικών κριτηρίων και τεχνικών παραμέτρων.

Στα πλαίσια αυτών των στόχων και εκτιμώντας τις σημερινές μας δυνατότητες, για την περίοδο μέχρι την επόμενη Γ.Σ. προτείνουμε:

1. Συνέχεια της καλλωπιστικής – λειτουργικής παρέμβασης στο Στρεμπενιώτη. Η προσπάθεια θα αφορά εμπλοκή των διπλανών σχολικών κοινοτήτων (μαθητές – διδάσκοντες – γονείς, κηδεμόνες), ώστε να αναλάβουν την ευθύνη επιμέλειας και αξιοποίησης των ελευθέρων χώρων της περιοχής τους με δικές τους πρωτοβουλίες και προτάσεις/ διεκδικήσεις από τον Δήμο. Ο δικός μας ρόλος είναι η υποβολή της ιδέας και προτάσεων, η συμμετοχή και υποστήριξη τυχών πρωτοβουλιών και η ανάπτυξη μονιμότερης επαφής και σχέσης. Ομάδα εργασίας που θα προκύψει στην Συνέλευση θα αναλάβει τη σαφή διατύπωση των προτάσεων και της αντίληψής μας καθώς και την διενέργεια των επαφών, ώστε μέσα στον Νοέμβριο να υπάρξει δραστηριότητα στον χώρο.

2. Εκδηλώσεις αφιερωμένες στην φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Εδώ η ιδέα είναι να οργανωθεί ένα τριήμερο εκδηλώσεων που να περιλαμβάνει α) διακίνηση – δημοσιοποίηση των θέσεων και της αντίληψης του Α.Π.Α.Ν. για αυτά τα κοινωνικά ζητήματα, β) συζήτηση για την οικονομική κρίση και τους νεόπτωχους, γ) προβολή ταινίας ή ντοκιμαντέρ σχετικού περιεχομένου, δ) οργάνωση και λειτουργία παζαριού, από όπου θα προκύψει χρηματικό ποσό για διάθεση σε άτομα αυτής της κατηγορίας. Το τελευταίο θα αποτελεί την κορύφωση των εκδηλώσεων και το φανταζόμαστε να γίνετε σαν πρωτοβουλία της σχολικής κοινότητας όπου και θα προτείνουμε. Η ομάδα εργασίας για της εκδηλώσεις αυτές που θα προκύψει από την Γ.Σ. θα μελετήσει προτάσεις για το σε ποια ή ποιες κοινωνικές ομάδες θα μπορούσε να απευθυνθεί η προσφορά. Η εκδήλωση προσδιορίζεται προς το τέλος του έτους ή αρχές του επομένου. Ακόμη θα πρέπει να επιφορτισθεί με την έρευνα του θέματος, αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες από Δήμο, Εκκλησία κ.λπ. Ίσως μέλημα της ομάδας εργασίας πρέπει να αποτελέσει και η ανάπτυξη μιας ομάδας πρωτοβουλίας δημοτών σε πιο μόνιμη βάση, με αντικείμενο την παρακολούθηση τέτοιων θεμάτων και διεκδικήσεις από αρμόδιους φορείς.

Άλλες παράλληλες δράσεις που πρέπει να μας απασχολήσουν σ’ αυτή την περίοδο πρέπει να είναι:
Α. Κινήσεις προς τη νεολαία. Από σήμερα ας αρχίσει μελέτη τρόπων προαγωγής της κινητικότητας της νεολαίας σε ζητήματα που την αφορούν, ώστε να εκφράζεται, να ελκύεται και να δραστηριοποιείται . Η λογική μας και εδώ είναι να παρέχουμε την οργανωτική και υλικοτεχνική στήριξη σε εκδηλώσεις αυτενέργειας και έκφρασης των νέων.
Β. Λειτουργία γραφείων – κυλικείου. Απαραίτητη κρίνουμε τη λειτουργία του υπογείου τουλάχιστον τρεις μέρες τη βδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή) με συγκεκριμένο πρόγραμμα υπευθύνων και όποτε άλλοτε θεωρηθεί δυνατό και αναγκαίο.
Γ. Οικονομικό. Πέρα από την έκκληση για καταβολή της μηνιαίας συνδρομής προτείνεται να χρεωθούν κάποιοι προς την υπεύθυνη οικονομικού την ευθύνη είσπραξης των συνδρομών από συγκεκριμένο αριθμό μελών ο καθένας. Μέχρι το τέλος του χρόνου πρέπει να γίνει κίνηση οικονομικού περιεχομένου (λαχειοφόρος) και κάποια συνεστίαση στις αρχές του νέου έτους.
Δ. Επιχειρησιακό πρόγραμμα Δήμου Νεάπολης. Μελέτη και υποβολή δικών μας προτάσεων.
Άλλες ιδέες για δράσεις όπως, αξιοποίηση της ταράτσας του κτιρίου μας για πράσινο και φωτοβολταϊκή ηλεκτροδότηση, διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση, σήμανση δρόμων κλπ θα μας απασχολήσουν στην επόμενη Γενική Συνέλευση.


(Επισυναπτόμενο κείμενο θέσεων-προτάσεων του Χ. Τ. στη Γενική Συνέλευση)

Για ένα εναλλακτικό πρόγραμμα τοπικής και όχι μόνο δράσης

Για την νεολαία

1. Την δημιουργία internet caféé στο κέντρο νεολαίας πλήρως εξοπλισμένο με Δωρεάν παροχή υπηρεσίας.
2. Την δημιουργία αίθουσας video games caféé στο κέντρο νεολαίας πλήρως εξοπλισμένης με Δωρεάν παροχή υπηρεσίας.
3. Την δημιουργία Ακαδημίας DJ στο κέντρο νεολαίας με την διοργάνωση μαθημάτων, σεμιναρίων και εκδηλώσεων.
4. Την δημιουργία βιβλιοθήκης Comics στο κέντρο νεολαίας και την διοργάνωση Festival Comics σε ετήσια βάση.
5. Την θεσμοθέτηση και διοργάνωση στου Στρεμπενιώτη Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Συγκροτημάτων μουσικής για νέους έως 22 ετών.
6. Την οργάνωση και λειτουργία Δημοτικού Φροντιστηρίου σε επαγγελματική βάση για την βοήθεια των μαθητών που θέλουν να εισαχθούνε στην Ανώτερη και Ανώτατη εκπαίδευση, με δωρεάν φοίτηση για τους οικονομικά αδύνατους μαθητές και με πολύ χαμηλά δίδακτρα για τους υπόλοιπους
7. Την οργάνωση και λειτουργία Δημοτικού Φροντιστηρίου Ξένων Γλωσσών σε επαγγελματική βάση, με δωρεάν φοίτηση για τους οικονομικά αδύνατους μαθητές και με πολύ χαμηλά δίδακτρα για τους υπόλοιπους.
8. Την θεσμοθέτηση υποτροφιών για αριστεύσαντες και άπορους μαθητές της πόλης μας.
9. Την δημιουργία δύο καφενείων νεολαίας στον δήμο με πολύ χαμηλές τιμές με επιτραπέζια παιχνίδια πλήρως εξοπλισμένων κατά το πρότυπο των play rooms.
10. Την οργάνωση χειμερινής και καλοκαιρινής κατασκήνωσης.
11. Την δημιουργία Ακαδημιών στα αθλήματα του Ποδοσφαίρου, Μπάσκετ και Τένις
12. Την διοργάνωση πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και μπάσκετ ανάμεσα στα σχολεία του Δήμου

Για την οικογένεια

1. Την λειτουργία δύο δημοτικών παιδότοπων με Δωρεάν φύλαξη.
2. Την λειτουργία δύο σταθμών φύλαξης ηλικιωμένων με Δωρεάν παροχή υπηρεσιών.
3. Την δημιουργία Δημοτικού Παιδιατρικού Κέντρου Υγείας.
4. Την δημιουργία ικανού αριθμού παιδικών σταθμών με δωρεάν λειτουργία για τις άπορες και νεόπτωχες οικογένειες.
5. Την δημιουργία σταθμού αντιμετώπισης οικογενειακών προβλημάτων

Για την κοινωνία και τα κοινωνικά προβλήματα

1. Την δημιουργία Οίκου αστέγων του δήμου
2. Την δημιουργία ενός εστιατορίου παροχής συσσιτίου για τους άστεγους, τους άπορους και τους νεόπτωχους του δήμου.
3. Την επιδότηση προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης σε άπορες οικογένειες της πόλης.
4. Την δημιουργία κέντρου αντιμετώπισης εξαρτησιακών προβλημάτων για την στήριξη δημοτών που είτε οι ίδιοι είτε μέλη των οικογενειών τους αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με ουσίες και αλκοόλ.

Για τα οικονομικά προβλήματα.

1. Την δημιουργία και λειτουργία γραφείων αντιμετώπισης της ανεργίας.
2. Την δημιουργία δημοτικού ΚΕΚ
3. Την δημιουργία γραφείων στήριξης των μικρών επιχειρήσεων
4. Την παροχή κινήτρων σε επιχειρήσεις της Νεάπολης για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και κάλυψή τους με δημότες.
5. Την δημιουργία ενός δημοτικού Σούπερ Μάρκετ.

Για τον πολιτισμό και την ανάδειξη της πόλης.

1. Την δημιουργία ψηφιακής μουσικής βιβλιοθήκης
2. Την δημιουργία ταινιοθήκης με την συλλογή και προβολή αξιόλογων ταινιών
3. Την δημιουργία εκθεσιακού κέντρου για την διοργάνωση και φιλοξενία εκθέσεων έργων τέχνης.
4. Την δημιουργία περιφερειακού δημοτικού θεάτρου
5. Την δημιουργία δημοτικής βιβλιοθήκης με αναγνωστήριο και δανειστικό τμήμα.,
6. Την δημιουργία σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη διορθόδοξου συνεδριακού κέντρου των βαλκανικών χωρών.
7. Την δημιουργία περιπτέρου για το βιβλίο με την διοργάνωση παρουσιάσεων νέων βιβλίων και διαλέξεων σε θέματα διανόησης και νέων ιδεών.

Για το περιβάλλον και την καθημερινότητα

1. Την σταδιακή πεζοδρόμηση του ενός ογδόου των οδών του δήμου.
2. Την διαμόρφωση των πεζοδρομίων των κεντρικών δρόμων με την κατάργηση μέρους των πλακών και την ανάδειξη του χώματος, με την δημιουργία παρτεριών με λουλούδια, δενδροφύτευση, δημιουργία μικρών χώρων για παιγνίδι στο χώμα, με πολλά παγκάκια για ανάπαυση και ολιγόλεπτη αναψυχή.
3. Την ανάπλαση των μικρών πλατιών που διαθέτει ο Δήμος μας με καλλωπισμό καθαριότητα, δενδροφύτευση, ανάδειξη του χώματος, τοποθέτηση πάγκων ανάπαυσης. Με την εγκατάσταση περιπτέρων (κιόσκια) που σε πολύ χαμηλές τιμές θα πουλάνε αναψυκτικά, παγωτά, καφέδες κλπ
4. Την παροχή κινήτρων για τον εξωραϊσμό των ακάλυπτων χώρων των παλαιών πολυκατοικιών.
5. Την δημιουργία μικρών κήπων στις σχολικές αυλές.
6. Την οργάνωση προγραμμάτων ανακύκλωσης.
7. Την διοργάνωση εβδομάδας οικολογίας με ενημερωτικά φυλλάδια, ομιλίες video wall κλπ
8. Την αξιοποίηση της λαϊκής αγοράς βιολογικών προϊόντων με την δημιουργία ξύλινων περιπτέρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου