Φίλες και φίλοι, Νεαπολίτες και μη,
Άτομα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη σύσταση και, κυρίως, στην 5ετή συνεχή παρουσία της Α.Ε.Ν. στο γνωστό «Υπόγειο Στέκι» της οδού Μουδανιών, άτομα που κατά καιρούς είχαν αποστασιοποιηθεί, άνθρωποι με εντελώς πρόσφατη την παρουσία τους στο συγκεκριμένο χώρο, από τον περασμένο Οκτώβριο ανέλαβαν ένα επίπονο έργο.
Αφού υπέβαλαν το παρελθόν σε έναν ενδελεχή απολογισμό, επεξεργάσθηκαν τους όρους για τη συνέχεια και τη βελτίωση της Δημοτικής Κίνησης, σύμφωνα και με την ομόφωνη διάθεση που εκφράσθηκε σε 2 γενικές συνελεύσεις. Πρόκριναν, έτσι, να προχωρήσει μια διαδικασία αναδιοργάνωσης της παράταξης, μέσα από μία Ιδρυτική Συνέλευση, που θα καθορίσει τη φυσιογνωμία της, την οργάνωσή της, τις λειτουργίες της και το νέο της όνομα.
Επειδή βασική παράμετρος της Κίνησης θεωρείται ο σαφής διαχωρισμός από τον παραγοντισμό και τον τυχοδιωκτισμό, επιλέχθηκε -στον αντίποδά τους- η διαδικασία της συλλογικότητας και της συναπόφασης με απόλυτη διαφάνεια και με πνεύμα άμεσης δημοκρατίας.
Η εισήγηση, λοιπόν, που έχετε στα χέρια σας, φιλοδοξεί να συνεισφέρει σε προβληματισμό και συζητήσεις, ώστε με την κατάλληλη προετοιμασία, η Ιδρυτική Γενική Συνέλευση να αποτελέσει το ουσιαστικό δημοκρατικό όργανο που θα καταλήξει στις δικές του αποφάσεις και όχι σε απλή αποδοχή αποφάσεων κάποιων άλλων που τις πήραν πιο πριν. Για αυτόν το λόγο, διανεμήθηκε έγκαιρα το κείμενο εισήγησης που ακολουθεί, ώστε να υπάρξει χρόνος για ενημέρωση και προετοιμασία του καθενός, για την ενεργή του συμμετοχή στη διαδικασία. Στο πνεύμα αυτό, καλούμε τον καθένα που έχει κάποιες παρατηρήσεις, προσθήκες ή διαφωνίες, είτε στο σύνολο της εισήγησης είτε σε κάποιο τμήμα της, να καταγράψει σε κείμενο τις απόψεις του και να τις μοιράσει στη Γενική Συνέλευση – ή, αν είναι δυνατό, και πριν από αυτήν στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση.
Η παρούσα εισήγηση αποτελεί συμπύκνωση και κατάληξη της ανοικτής συζήτησης που κράτησε για 3 μήνες στην ομάδα εργασίας. Σ’ αυτήν καταγράφονται και οι διαφορετικές απόψεις που εκτέθηκαν και παρέμειναν διαφορετικές μέχρι την ολοκλήρωση της συζήτησης.
Για τη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης που θα γίνει στις 16 Μαρτίου, Κυριακή, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας της οδού Ζάκα 25(είσοδος από Διδυμοτείχου - 2ος όροφος), η πρόταση αυτής της εισήγησης είναι:
α) Χαιρετισμός από την ομάδα εργασίας - εκλογή προεδρείου
β) Χαιρετισμοί προσκεκλημένων (Δήμαρχος – πρόεδρος Δ.Σ. – εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων της Νεάπολης αλλά και αντίστοιχων κινήσεων πολιτών άλλων δήμων)
γ) Συζήτηση του πρώτου μέρους (Α, Β, Γ ενότητες) της εισήγησης με πρωτολογίες, δευτερολογίες και καταληκτική ψηφοφορία
Διάλειμμα – στο χώρο έξω από την αίθουσα θα λειτουργεί μπουφές
δ) Συζήτηση του δεύτερου μέρους (Δ ενότητα) της εισήγησης και του ονόματος της παράταξης, με την ίδια διαδικασία
ε) Εκλογή 5μελούς Συντονιστικού Οργάνου με αποστολή τον καταρτισμό Καταστατικού, τη συγκρότηση ομάδων εργασίας κατά προτεραιότητα και την εισήγηση στην 1η τακτική συνέλευση του προγράμματος δράσης
Στην είσοδο της αίθουσας θα λειτουργεί γραμματεία για την παραλαβή αιτήσεων εγγραφής και συγκέντρωση οικονομικών εισφορών
Το κείμενο αποτελείται από 4 ενότητες:
Α. Εκτίμηση για τις συνθήκες και διακηρυκτικές αρχές-σκοποί
Β. Φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά
Γ. Δράσεις
Δ. Οργάνωση και λειτουργίες
Α. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΗΡΥΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ – ΣΚΟΠΟΙ *
Εκτιμάμε ότι το ενδιαφέρον των δημοτών για τα κοινά είναι υποτονικό και η διάθεσή τους για ενεργοποίηση παραμένει ουσιαστικά ανύπαρκτη.
Αυτό σχετίζεται με:
• Την αρνητική δημόσια εικόνα των πολιτικών και τη συναφή απαξίωση της πολιτικής,
• Τη μικρή εμβέλεια και τις εγγενείς αδυναμίες του «διαφορετικού» πολιτικού λόγου και των προσπαθειών άρθρωσης εναλλακτικών φωνών.
• Τη γενικότερη κατάσταση της κοινωνίας σήμερα που χαρακτηρίζεται από εκπτώσεις στην επικοινωνία, τη συλλογικότητα, την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη, ενώ από την άλλη πλευρά ανθίζουν ο ατομισμός, η επιθετικότητα, η άμβλυνση της κοινωνικής ηθικής, η αναζήτηση της «αρπαχτής».
Στον αντίποδα, οι επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή και το φυσικό περιβάλλον από το σύγχρονο διεθνοποιημένο μοντέλο «ανάπτυξης», παράγουν κοινωνικές αντιδράσεις – κάποτε μεγάλης έκτασης – που όμως έχουν μερικό ή συγκυριακό χαρακτήρα.
Στις τοπικές κοινωνίες, τα προβλήματα της καθημερινότητας και ποιότητας ζωής, που βιώνονται από διάφορες κοινωνικές ομάδες, συναρτώνται άμεσα με τη διαχειριστική πρακτική των δήμων, οι οποίοι έχουν μετατραπεί πλέον σε τοπικά αντίγραφα της κεντρικής εξουσίας, αναπαράγοντας όλα τα γνώριμα χαρακτηριστικά της. Η σχέση των δημοτών με την τοπική εξουσία είναι σχέση πελατειακής / ρουσφετολογικής εξάρτησης.
Σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον πολιτικής και πολιτικών, Δημοτικής Αρχής και Δημοτών, πιστεύουμε ότι συνιστά υπαρκτή ανάγκη στη συνοικία μας η παρουσία ενός χώρου έκφρασης και δράσης για ανθρώπους ευαισθητοποιημένους, που θέλουν να εγκαταλείψουν την παθητικότητά τους και να παλέψουν για τις προσδοκίες τους.
Σκοπός μας είναι να υπάρξει και να αναπτυχθεί στη Νεάπολη ένας χώρος που να συγκεντρώνει σε μια πολύχρωμη, πολυποίκιλη, ενωτική, συλλογική παρουσία, ανθρώπους ονειροπόλους, ακτιβιστές, απογοητευμένους, ακούραστους, πράους, εξαγριωμένους, απλοϊκούς, άνδρες, γυναίκες, νέους και ηλικιωμένους.
Ανθρώπους που έχουν γνωρίσει το κυρίαρχο μοντέλο διαχείρισης και προσδοκούν διαφορετικά πράγματα στο Δήμο, όπως:
• ανθρώπινα και κοινωνικά κριτήρια στις επιλογές της Δημοτικής Αρχής, αντί των αυστηρά οικονομοτεχνικών και πελατειακών
• αμεσότητα και ευελιξία στην εύρεση λύσεων για τα απλά καθημερινά προβλήματα της συνοικίας
• αναζήτηση και αξιοποίηση εναλλακτικών απαντήσεων στα μεγάλα προβλήματα της σύγχρονης πόλης
• ανάπτυξη αμφίδρομης σχέσης της Δημοτικής Αρχής με τους Δημότες, με ανοικτή επικοινωνία και με κατάργηση των στεγανών ανάμεσά τους
Ανθρώπους που βάζουν την ψυχή και τη γνώση τους πάνω από κομματικούς λογαριασμούς ή προσωπικές στοχεύσεις και νιώθουν την ανάγκη να ενεργοποιηθούν, να εκφραστούν, να κινητοποιηθούν, για τα τοπικά προβλήματα αλλά και για τη δημοκρατία, τον πολιτισμό, τις ανθρώπινες αξίες.
Ανθρώπους που δεν βλέπουν τον ρόλο τους σαν ένα απλό εξάρτημα στον προεκλογικό μηχανισμό κάποιου υποψηφίου, αλλά κυρίως σαν διαρκή παρουσία και δράση στη συνοικία, που βέβαια θα κορυφώνεται στην προεκλογική περίοδο.
*Στη διάρκεια αυτής της συζήτησης εκφράστηκαν και διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ρόλο και τη λειτουργία μιας Δημοτικής παράταξης, δίνοντας προτεραιότητα στην εκπροσώπηση και όχι στη κινητοποίηση – ενεργοποίηση δημοτών.
Β. ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Προτείνουμε διαχωρισμό από το κυρίαρχο δικομματικό παιχνίδι, το οποίο αντανακλάται και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Δεν επιδιώκουμε πολιτική ομογενοποίηση αλλά προσβλέπουμε στην πολυφωνική συλλογικότητα, που θα παραμένει ανοιχτή στη γειτονιά και δεν θα λειτουργεί ως κλειστή λέσχη. Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό να συνυπάρχουν διαφορετικές κομματικές ταυτότητες, ακόμη και διαφορετικές στοχεύσεις, σε επιμέρους θέματα. Στοχεύουμε στη συμμετοχικότητα και γι’ αυτό προτείνουμε δομή και λειτουργίες άμεσης δημοκρατίας.
Επιδιώκουμε να εκφράζεται στην καθημερινή μας λειτουργία η άρνηση οποιουδήποτε αποκλεισμού (εθνικού, φυλετικού, κοινωνικού, θρησκευτικού κ.λπ.)
Θεωρούμε ότι ο σεβασμός και η ανάπτυξη του πολιτισμού είναι σύμφυτη με το χώρο μας και ταυτόχρονα περνάει και μέσα από την προσπάθεια να κατακτήσουμε μια ποιότητα στις σχέσεις μας. Συγκεκριμένα, πιστεύουμε πως οι μεταξύ μας σχέσεις πρέπει να χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια, τιμιότητα, αίσθημα ευθύνης λόγων και έργων, μακριά από διγλωσσία, αμετροέπεια κ.λπ.
Θέλοντας να παραμείνουμε μακριά από λογικές «φιλανθρωπίας», επιθυμούμε να δημιουργήσουμε κουλτούρα και παιδεία εναλλακτικών τρόπων εύρεσης πόρων για τη στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων μέσα κι έξω από τους υπάρχοντες θεσμούς.
Διακηρύσσουμε πως η περιβαλλοντική μας ευαισθησία θα έπρεπε να εκφράζεται τόσο με συγκεκριμένη και ουσιαστική αλλαγή της στάσης και συμπεριφοράς του καθένα μας, όσο και με παράλληλες συλλογικές δράσεις και για την προστασία αλλά και για τη βελτίωση του περιβάλλοντος.
Γ) ΔΡΑΣΕΙΣ
Δεν απαξιώνουμε τους θεσμούς και τη Δημοτική Αρχή σε δράσεις που εξυπηρετούν την τοπική κοινωνία. Αξιοποιούμε κάθε εποικοδομητική τους πρόταση χωρίς να μπαίνουμε σε λογικές συνδιαχείρισης
Δραστηριοποιούμαστε με εναλλακτικούς τρόπους οργάνωσης της κοινωνίας σε θέματα που την αφορούν, όπως λ.χ.
• Ενημέρωση – αμφίδρομη επικοινωνία με τους Δημότες (έντυπα, εκδηλώσεις, χάπενιγκς, τρόποι ενθάρρυνσης της έκφρασης των Δημοτών, χρήση κι αξιοποίηση του Διαδικτύου).
• Παρακολούθηση των δημοτικών πραγμάτων.
• Δημιουργία «προτύπων» εναλλακτικής δημοτικής πολιτικής (έρευνα διεθνών εμπειριών, σχεδιασμός διαχείρισης, προτάσεις και παρουσίαση των μελετών). Αυτό εννοείται σαν διαρκής διαδικασία και όχι μόνο ενόψει εκλογών.
• Κινητοποιήσεις ευαισθητοποίησης / διεκδίκησης, ακτιβιστικές δράσεις σε επιλεγμένα θέματα – προβλήματα από ομάδες Δημοτών, κείμενα υπογραφών κλπ.
• Επαφή με αντίστοιχες τοπικές κινήσεις της πόλης μας.
Δ) ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ
Μέλη της «Κίνησης» θεωρούνται όσοι αποδέχονται ενυπόγραφα το πολιτικό πλαίσιο, τους στόχους και τις λειτουργίες του.
Ανώτατο όργανο της «Κίνησης» είναι η Γενική Συνέλευση, η οποία συγκαλείται τακτικά 3 φορές το χρόνο (Ιανουάριο, Μάιο, Σεπτέμβριο), με πάγια θέματα: Ενημέρωση, Απολογισμός ομάδων, Αποφάσεις επιλογών δράσης για το επόμενο τετράμηνο. Οι ενημερώσεις, απολογισμοί, εισηγήσεις και τυχόν έκτακτα θέματα πρέπει να δίνονται γραπτά στα μέλη 10-15 μέρες πριν την ημερομηνία της Γ.Σ. Οικονομικός απολογισμός γίνεται κάθε Σεπτέμβρη.
Στις συνελεύσεις συμμετέχουν μέλη και φίλοι με δικαίωμα λόγου και ψήφου.
• Οι αποφάσεις παίρνονται με σχετική πλειοψηφία.
• Σε σημαντικά θέματα, όπως: συνεργασίες, εκλογή επικεφαλής, ανάκληση εκπροσώπου, Δεύτερη Κυριακή εκλογών, απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3.
• Το δικαίωμα της μειοψηφίας για τη δράση της σε επιμέρους θέματα, είναι απολύτως σεβαστό, πλην των κορυφαίων επιλογών της παράταξης που αναφέρονται πιο πάνω και χρειάζονται τη συγκατάθεση των 2/3.Ανάμεσα σε δύο συνελεύσεις ανώτατο όργανο είναι το Συντονιστικό, στο οποίο συμμετέχουν όσα μέλη το επιθυμούν. Υπεύθυνη για τη σύγκληση του συντονιστικού είναι πενταμελής ομάδα εκλεγμένη από τη Γ. Σ.
• To Συντονιστικό Όργανο δεν υποκαθιστά τη Γενική Συνέλευση αλλά υλοποιεί τις αποφάσεις της, προετοιμάζει την εισήγηση για την επόμενη Γενική Συνέλευση, συγκαλεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση αν παραστεί ανάγκη και μεριμνά για το συντονισμό των ομάδων δουλειάς.
Προτάσεις για τον / την επικεφαλής της παράταξης :
• Να υπηρετεί τη συλλογικότητα και να σέβεται τις δημοκρατικές διαδικασίες
• Να είναι πρώτος μεταξύ ίσων.
• Nα είναι σε θέση να εκφράζει και να υλοποιεί τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης.
• Να μην υπόκειται σε κομματικές δεσμεύσεις και σκοπιμότητες, ανεξάρτητα από την πολιτική του ταυτότητα.
• Η θέση του να είναι ανακλητή και εναλλασσόμενη μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
• Να εκλέγεται με αυξημένη πλειοψηφία 2/3.
Σχετικά με το χρόνο εκλογής του διατυπώθηκαν οι εξής απόψεις :
• Να γίνει στην ευρύτερη προεκλογική περίοδο
• Να γίνει άμεσα.
Οικονομικοί πόροι:
Θα προέρχονται από εθελοντικές τακτικές ή και έκτακτες εισφορές σύμφωνα με την ατομική δέσμευση του καθενός.
Εξελεγκτική επιτροπή
Εκλέγεται από την πρώτη Γενική Συνέλευση με αρμοδιότητα τον οικονομικό έλεγχο. Οικονομικός απολογισμός γίνεται κάθε Σεπτέμβρη.
Ομάδες δουλειάς:
Α) Οικονομικού (εισπράττει τις εισφορές, πληρώνει για τα διάφορα έξοδα της παράταξης και μελετά τρόπους εξεύρεσης πόρων).
Β) Δημοτική (παρακολουθεί, ενημερώνεται και ενημερώνει για ό,τι αφορά στο Δήμο – και όχι μόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο).
Γ) Κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων (οργανωτική ευθύνη κάθε εκδήλωσης ή κινητοποίησης).
Δ) Υπογείου στεκιού (λειτουργία και συντήρηση του χώρου και του κυλικείου)
Ε) Μελέτης και επεξεργασίας δημοτικών θεμάτων (έρευνα διεθνών εμπειριών, σχεδιασμός διαχείρισης, προτάσεις και παρουσίαση των μελετών σε επιλεγμένα δημοτικά ζητήματα.
Ας προστεθεί επίσης, ότι μελετούμε και το ενδεχόμενο να συσταθεί στην πορεία και ομάδα δημοσίων σχέσεων με αντικείμενο την αμφίδρομη σχέση με τους Δημότες και τη διαχείριση πιθανού εντύπου.
Κάθε υπεύθυνη θέση καλό είναι να εναλλάσσεται και είναι δεδομένο ότι είναι ανακλητή από τη Γενική Συνέλευση. Οι υπεύθυνοι των ομάδων δουλειάς ορίζονται από τη Γενική Συνέλευση. Η συμμετοχή στις ομάδες δουλειάς είναι εθελοντική και ελεύθερη, για μέλη και φίλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου