Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019

Όψεις του σύγχρονου φασισμού (μέρος 3ο)

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρασκευή 1 Φλεβάρη 2019, στις 8 μ.μ.
στο υπόγειο στέκι της ΑΠΑΝ,
Μουδανιών 2, Νεάπολη, με θέμα:
«Όψεις του σύγχρονου φασισμού.
Αναλαμβάνοντας την κοινωνική ευθύνη στις γειτονιές μας»

Εισηγητές:
Σπύρος Μαρκέτος
Ιστορικός, Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ

Μπάμπης Κουρουνδής
Δικηγόρος, Διδάσκων ΕΑΠ, μέλος ΚΕΕΡΦΑ

Η Ιστορία διδάσκει ότι σε κοινωνίες κρίσης όπως η δική μας βρίσκουν εύφορο έδαφος και αναπτύσσονται ρητορικές και πρακτικές μίσους, απέχθειας προς το διαφορετικό και κατάφασης σε πράξεις βίας. Η ανεκτικότητα, η αλληλεγγύη και η συλλογική ενέργεια εκδιώκονται και τη θέση τους παίρνουν ο θαυμασμός για τον αυταρχισμό, η βαρβαρότητα, οι φοβίες και ο ατομισμός.

Καθώς πλέον το αυγό του φιδιού έχει σκάσει από καιρό, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία δεν χρειάζεται να τα περιμένουμε σε τάγματα εφόδου, φασιστικές συμμορίες ή περιθωριακές φυλλάδες: είναι παρόντα στο λόγο και την πράξη του συγγενή, του γείτονα ή του συναδέλφου. Την άγρια όψη τους θα τη βρούμε να κυκλοφορεί ελεύθερη και αποενοχοποιημένη στις παρέες, στο σχολείο, στα ΜΜΕ, στο γήπεδο.

Απέναντι στη σκοτεινιά αυτήν, κάθε πολίτης που θέλει να αναλάβει το μερίδιο της κοινωνικής ευθύνης που του αναλογεί, οφείλει να αντιτάξει τη δική του θέση στην ακροδεξιά άρνηση, τον λόγο του στο φυλετικό παράλογο, την πράξη του στη συλλογική απάθεια που γεννά και εκτρέφει την ανελευθερία και την ομογενοποίηση. Με δράσεις που αναδεικνύουν την ανθρωπιά και τη φροντίδα για τον κοινωνικά αδύναμο, ξαναφέρνει το φως, την ελπίδα και το χαμόγελο εκεί που προσπαθεί να εγκατασταθεί ο ζόφος, η ανησυχία για το ξένο και η γενικευμένη απαισιοδοξία.

Η Α.ΠΑ.Ν. από την αρχή της ίδρυσής της έχει θέσει ως κεντρικό σκοπό της ύπαρξής της κάθε μορφή κοινωνικής παρέμβασης που θα προωθεί την αλληλεγγύη των πολιτών. Αναγνωρίζει ότι ένα από τα αιτήματα των σημερινών καιρών είναι η ανάδειξη του φαινομένου του φασισμού στο τοπικό επίπεδο της γειτονιάς και της αποδοχής του από ένα μέρος του συλλογικού υποσυνειδήτου.

Στην κατεύθυνση αυτή, και θεωρώντας ότι οι τοπικές συλλογικότητες έχουν χρέος να συμμεριστούν το βάρος της εύρεσης τρόπων και πρακτικών απάντησης στις απειλές που δηλητηριάζουν τις ζωές μας και την κοινωνία μας, είχε διοργανώσει δύο ανοιχτές εκδηλώσεις στις 2 Νοέμβρη και στις 21 Δεκέμβρη με θέμα «Όψεις του σύγχρονου φασισμού».

Κατανοώντας, λοιπόν, την ανάγκη εμβάθυνσης στο ζοφερό αυτό φαινόμενο και συνεκτιμώντας το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων συναντήσεων, η Απαν προχωρά στην διοργάνωση και τρίτης εκδήλωσης με στόχο την περαιτέρω ανάδειξη στάσεων και αντιστάσεων σε επίπεδο γειτονιάς.

Καλείται κάθε πολίτης που θέλει να γνωρίσει τις ποικίλες όψεις του φαινομένου και τις προοπτικές της πρακτικής αντιμετώπισής του να παρευρεθεί και να συμμετάσχει στη συζήτηση.


Σύνδεσμοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου