Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018

Τα ρέματα της Νεάπολης

Τετάρτη 23/5/2018
ώρα 8:30 μ.μ.

Στο υπόγειο στέκι της Α.Πα.Ν. Μουδανιών 2, Νεάπολη, Θεσσαλονίκη.

Από τον Λοξό Λάκκο ως τον Λάκκο του Αρόν

Μια μικρή ιστορική και οικολογική περιήγηση στους χειμάρρους της Νεάπολης και από εκεί στη διαχείριση των χειμάρρων της Θεσσαλονίκης του σήμερα.

Με τον δρ. Βιολογίας/Οικολογίας και συγγραφέα
Γιώργο Μπλιώνη

Με τη συνεργασία της Οικολογίας Αλληλεγγύης Νεάπολης – Συκεών

Είσοδος ελεύθερη.

Η τοποθεσία στην οποία ιδρύθηκε η πόλη της Θεσσαλονίκης από τον Κάσσανδρο δεν ήταν τυχαία. Πλούσια σε υπόγεια και τρεχούμενα νερά, σε μια βραχώδη περιοχή κοντά στη θάλασσα, η οποία είχε στα δυτικά και στα ανατολικά προσχωσιγενείς πεδιάδες με πολλούς χειμάρρους. Ο Δενδροπόταμος ήταν ο πιο μεγάλος από αυτούς, σχεδόν κανονικό ποτάμι. Ωστόσο, μεταξύ του Δενδροπόταμου και των βορειοδυτικών τειχών της πόλης υπήρχαν και άλλοι μικρότεροι χείμαρροι: ο Λοξός Λάκκος, ο Λάκκος του Αρόν και ο χείμαρρος των βορειοδυτικών τειχών, που χρησίμευε και ως αμυντική τάφρος.

Μεταξύ του Λοξού Λάκκου και του Λάκκου του Αρόν δημιουργήθηκε μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και την ανταλλαγή πληθυσμών, ο οικισμός της Νεάπολης, όταν Μικρασιάτες πρόσφυγες από τη Νέβσεχιρ  της Καππαδοκίας. Λίγο πιο κάτω βρισκόταν ήδη ο συνοικισμός της Αγίας Παρασκευής ή των Πυροπαθών.

- Που βρισκόταν όμως η «γέφυρα των αναστεναγμών», το Α’ μιλιάριο της Εγνατίας οδού και η «Μπάρα»;
- Από πού περνούσε ο υδραγωγός του Λεμπέτ;
- Πότε διευθετήθηκαν οι κοίτες των χειμάρρων και πότε σκεπάστηκαν για να γίνουν μέρος του αποχετευτικού συστήματος;
- Από πού περνά σήμερα η οδός Ρήγα Φεραίου;
- Που έχει κατασκευαστεί ο κινηματογράφος «Τζένη Καρέζη»;

Οι χείμαρροι της Θεσσαλονίκης και οι κοίτες τους σήμερα έχουν ξεχαστεί. Μόνον τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες μας θυμίζουν τις διαδρομές τους. Γιατί όμως οι νέες επιστημονικές κατευθύνσεις και οι αποφάσεις πολλών Δήμων ευρωπαϊκών πόλεων κάνουν λόγο για αποκάλυψη (daylighting) και αποκατάσταση των όχθεων και των χειμαρρικών οικοσυστημάτων; Τι παραδείγματα υπάρχουν από άλλες πόλεις του εξωτερικού; Μπορούν όλα αυτά να εφαρμοστούν στη Θεσσαλονίκη;

Όλα αυτά θα τα δούμε και θα τα συζητήσουμε στην εκδήλωση της Τετάρτης 23 Μαΐου, στις 8:30 μ.μ., στο Υπόγειο στέκι της ΑΠΑΝ.


Σύνδεσμοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου