Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Ανοιχτή συζήτηση: ΤΟ ΚΥΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτή συζήτηση:
ΤΟ ΚΥΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Έμπρακτη αλληλεγγύη σε καιρούς κρίσης

Τετάρτη 23/9/2015 στις 8:00 μ.μ.
στο Ρολόϊ στη Νεάπολη
(Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα γίνει στο πολυδύναμο κέντρο νεολαίας Ζάκκα 25)

Αλληλέγγυοι συμπολίτες μας θα ενημερώσουν για την κατάσταση στη Μυτιλήνη και στην Ειδομένη. Θα ακολουθήσει διάλογος για την αναγκαιότητα συμπαράστασης στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας. Ανθρώπους που ξεριζωμένοι από την πατρίδα τους διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή.

Ενημέρωση - άνοιγμα της συζήτησης από τους:

Βασίλη Τσαρτσάνη - εθελοντής στην Ειδομένη
Θεοδοσιάδου Καίτη - μέλος της αποστολής του Κοινωνικού Ιατρείου στην Μυτιλήνη

Στον χώρο της εκδήλωσης συγκεντρώνουμε:

Νερά (ατομική συσκευασία), χυμούς (ατομική συσκευασία), παστέλια, κρουασάν, μπισκότα, σερβιέτες, πάμπερς, μωρομάντηλα, χαρτιά υγείας, σαπούνια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, depon, bepanthol, γάζες, betadine, αθλητικά παπούτσια για παιδιά και ενήλικες σε όλα τα νούμερα.

Update 24/4/2015

Την Τετάρτη 23/9/2015 πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία "Ρολόι" στη Νεάπολη, ανοιχτή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα το προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα διερευνήθηκαν και πιθανοί τρόποι αλληλεγγύης απέναντι στους δοκιμαζόμενους αυτούς ανθρώπους.

Εδώ παραθέτουμε σε μορφή σημειώσεων σκέψεις, απόψεις και πληροφορίες που ακούστηκαν στην συζήτηση και τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε παρακάτω για να δράσουμε περαιτέρω.

  • Η Ειδομένη είναι ουσιαστικά "θέμα" το οποίο άνοιξε πριν περίπου 2,5 χρόνια και όχι φέτος. Η απουσία του κράτους μέχρι και πρόσφατα υπήρξε παντελής. Το θέμα μέχρι πρόσφατα δεν είχε αναδειχθεί από φορείς, συλλογικότητες και ΜΜΕ (ελληνικά και ξένα). Οι εικόνες στα νησιά "πουλούσαν" περισσότερο. Καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην Ειδομένη διαδραματίζει η μαφία που δρα από την άλλη μεριά των συνόρων (Σκόπια). Το ζήτημα της Ειδομένης σύντομα θα κλείσει και ακολουθεί από ότι φαίνεται η κατασκευή στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Βόρεια Ελλάδα στα οποία θα κλειστούν πολλοί συνάνθρωποί μας.
  • Τέθηκε επίσης το διαρκές κενό ενημέρωσης σχετικά με τα γεγονότα στην Ειδομένη, η οποία να μην αποκρύπτει και να μη κουκουλώνει όσα πράγματι λαμβάνουν χώρα εκεί. Συνεπώς είμαστε λίγο ενημερωμένοι για την πραγματικότητα της Ειδομένης.
  • Από συνομιλητές μπήκε ζήτημα συντονισμού στην Θεσσαλονίκη όσον αφορά όσους επιθυμούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες στα σύνορα με τα Σκόπια. Το συντονιστικό αυτό να είναι απολύτως ανοιχτό σε άτομα, συλλογικούς φορείς, επίσημους και μη.
  • Μπήκε επίσης επανειλημμένα η ανάγκη ανάδειξης της πραγματικής αιτίας της προσφυγιάς που δεν είναι παρά ο ίδιος ο πόλεμος. Ανάγκη πολιτικού αντιπολεμικού μετώπου.
  • Μπήκε το ζήτημα του γκρεμίσματος του φράχτη του Έβρου, καθώς αυτός είναι ο λόγος που θαλασσοπνίγονται οι προσφυγές προσπαθώντας να περάσουν στην χώρα μας από το Αιγαίο.
  • Τέθηκε επίσης η άποψη για "ανοιχτά σύνορα παντού και πάντα για όλους".
  • Σκέψη για δωρεάν μεταφορές για τους πρόσφυγες εντός Ελλάδας.
  • Συντονιστικό αλληλεγγύης στην Θεσσαλονίκη για την Ειδομένη πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα 8.00-8.30 στο Στέκι μεταναστών (Ερμού 23, κέντρο).
  • Ανάγκη ανάδειξης του ψευτορόλου διαφόρων ΜΚΟ και φιλανθρωπικών οργανώσεων.
  • Στην Ελλάδα θα ανοίξουμε τα σπίτια μας για ανθρώπους που ενδεχομένως θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα;
  • Διαφαίνεται ότι μελλοντικά θα γυρίσουν πίσω άνθρωποι από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Θα προετοιμαστούμε για αυτό το ενδεχόμενο;
  • Στην Νεάπολη η Αυτόνομη Παρέμβαση Νεαπολιτών (Μουδανιών 2), είναι ένα ζωντανό σημείο αναφοράς όσον αφορά την υπόθεση της Ειδομένης. Κάθε Δευτέρα στην τακτική συνέλευση της ΑΠΑΝ μπορεί όποια / -ος επιθυμεί να συμμετέχει στην παραπέρα οργάνωση δράσεων σχετικά με το προσφυγικό.

Κλείνοντας θυμίζουμε ότι όσα εκτέθηκαν προηγουμένως είναι σημεία αναφοράς της εκδήλωσης που έγινε κι όχι αποφάσεις της.

Η συλλογή υλικού για τους πρόσφυγες συνεχίζεται στο στέκι της ΑΠΑΝ κάθε μέρα 8.00-10.00 μ.μ.

Φωτογραφίες από τη συζήτηση

Σύνδεσμοι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου