Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Οι Κόρες της Ντροπής - The Magdalene Sisters (2002)

Θερινή Προβολή Ταινίας

Παρασκευή 13 Ιουνίου, 9:00 μμ
Στο χώρο δενδροφύτευσης (πρώην στρατόπεδο Στρεμπενιώτη)
Νεάπολη

Δείτε τον χάρτη: Δενδροφύτευση Α.ΠΑ.Ν.

Ένα δριμύ κατηγορώ των απάνθρωπων μαρτυρίων και εξευτελισμών νεαρών κοριτσιών στα «Ασυλα της Μαγδαληνής» που συντηρούσε η Καθολική Εκκλησία στην Ιρλανδία, σε μια συγκλονιστική ταινία, βραβευμένη στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Σκηνοθεσία: Πίτερ Μούλαν
Πρωταγωνιστούν: Τζέραλντιν Μακγιούαν, Άιλιν Γουόλς, Νόρα-Τζέιν Νουν, Ντόροθι Ντάφι
Διάρκεια: 119'

Διακρίσεις

  • Χρυσός Λέοντας, Φεστιβάλ Βενετίας

Υπόθεση

Η ιστορία τεσσάρων νεαρών γυναικών που κλείνονται, παρά τη θέλησή τους, σε μοναστήρι της Αγίας Μαγδαληνής στην Ιρλανδία του '60 και υποχρεώνονται να δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες υπό την αυστηρή επιτήρηση των Αδελφών του Ελέους. Μια αληθινή ιστορία που συγκλονίζει με τη δραματουργική δύναμή της. Χρυσός Λέοντας στο Φεστιβάλ Βενετίας 2002.

Λίγα λόγια για την ταινία

Στην Ιρλανδία, στα μέσα της δεκαετίας του '60, τοποθετεί την ιστορία της βραβευμένης με το Χρυσό Λιοντάρι της Βενετίας ταινίας του «Οι κόρες της ντροπής» ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Πίτερ Μάλαν (η πρώτη του ταινία, «Ορφανά», ήταν από τις μικρές εκπλήξεις της Βενετίας το 1998). Οταν η Καθολική Εκκλησία συντηρούσε τα Ασυλα της Μαγδαληνής, είδος αναμορφωτηρίων-φυλακών όπου στέλνονταν από γονείς και ορφανοτροφεία «παραστρατημένα» κορίτσια για να σωθούν από τις αμαρτίες τους κι όπου, στην πραγματικότητα, οι καλόγριες τις κακοποιούσαν και τις εξευτέλιζαν - άσυλα που μόλις στη δεκαετία του '90 καταργήθηκαν. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς την οργή του Βατικανού για τις φρικτές αυτές, μεσαιωνικού τύπου, μεθόδους της Εκκλησίας - δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Βατικανό οργίστηκε και για την τελευταία ταινία του Γαβρά «Αμήν» που κατάγγελλε τη σιωπή του Πάπα. Ο Μάλαν σκιαγραφεί την ιστορία του με εκπληκτική αμεσότητα και έντονα ρεαλιστικά χρώματα, κατευθύνοντας με σιγουριά τις νεαρές ηθοποιούς του αλλά και τους κομπάρσους (πολλές από τις γυναίκες ήταν τρόφιμοι σε παρόμοια άσυλα), χτίζοντας σταδιακά και με κάθε λεπτομέρεια τη δίκαια οργισμένη αυτή καταγγελία του, σε μια ταινία που σε συγκλονίζει.

Σύνδεσμοι

Δείτε το trailer της ταινίας


Πηγές: athinorama.gr, provoles.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου