Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα:
Ψυχική Υγεία
άτομο • οικογένεια • κοινωνία
Εισηγητής:
Νίκος Πολυχρονιάδης
Ψυχίατρος
Σάββατο 1 Απριλίου 2017, ώρα 7:00 μ.μ.
στο υπόγειο στέκι της Α.Πα.Ν. Μουδανιών 2, Νεάπολη, τηλ.: 2310 620210
Λίγα λόγια από την Α.Πα.Ν.
Ο ψυχισμός του ανθρώπου είναι αναπόσπαστο και δομικό στοιχείο της ολότητάς του, που επηρεάζει την σωματική του κατάσταση και επηρεάζεται από αυτήν. Έτσι η θεώρηση της ψυχικής υγείας εμπίπτει στον ορισμό της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, σύμφωνα με την οποία “υγεία είναι η πλήρης ψυχοσωματική και κοινωνική ευεξία” και όχι η απουσία αρρώστιας. Υπάρχουν σαφείς λόγοι που κάνουν χρήσιμη την προσέγγιση στο θέμα από μια ευαισθητοποιημένη κοινωνική και πολιτική συλλογικότητα σαν την ΑΠΑΝ.
Παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια στους γύρω-και μέσα μας φυσικά- παγιωμένα και αυξανόμενα φαινόμενα άστοχης γρίνιας, μελαγχολίας, παραίτησης, σωρευμένης κόπωσης, απόγνωσης, εριστικότητας και στο βάθος “χρυσή αυγή”. Όλοι μας δείχνουμε την “κρίση” σαν αιτία. Βέβαια ...ούτε λόγος! Πέρα όμως απ' το μακρύ τσουνάμι της κρίσης, που νοιώθουμε πια όλο και πιο πολύ ότι αποτελεί ήδη το έμπα σε μια παγιωμένη νέα κατάσταση για τη χώρα, μήπως πρέπει να ανιχνευθούν κι άλλοι παράγοντες στις αιτίες των μαζικών ψυχικών φαινομένων; Μήπως, για παράδειγμα, ο καλλιεργημένος ατομισμός ή η κυρίαρχη ευδαιμονική λαθροβίωση επί δεκαετίες, σε συνδυασμό με την αξιακή έκπτωση, είναι το κύριο αιτιολογικό υπόβαθρο και η “κρίση” απλά η αφορμή; Τι άλλα αίτια πρέπει νά έχει κάποιος υπόψη του; Πως προσεγγίζεται από τον καθημερινό περίγυρό του ένας άνθρωπος με μικρότερη ή μεγαλύτερη ψυχική αναταραχή;
Ο ορισμός της υγείας (διατυπωμένος από το 1978) είναι ακόμη ξένος στην παιδεία της ελληνικής κοινωνίας και – δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό – ακόμη και στις υγειονομικές δομές. Παρά τις προσπάθειες πρωτοπόρων λειτουργών και αγωνιστών της ψυχικής υγείας και κάποιες θεσμικές μεταρυθμίσεις, το “στίγμα” της ψυχικής νόσου καλά κρατεί. Ο τεχνικός/τεχνητός διαχωρισμός της σωματικής από την ψυχική κατάσταση παράγει σύγχυση και πρακτικές ταλαιπωρίες στους ανθρώπους που προστρέχουν στους γιατρούς ή εντοπίζονται στο περιβάλλον τους. Οι έννοιες του ψυχικά υγιή ή άρρωστου είναι με παρεξηγημένα ή δυσδιάκριτα όρια. Ωστόσο δεν προσδοκούμε από την εκδήλωση αυτή να εντρυφήσουμε στην ψυχιατρική ή την αντιψυχιατρική με τις πολλαπλές σχολές και προσεγγίσεις. Ο προϊδεασμός όμως γενικών στοιχείων για την ψυχική υγεία/νόσο που αφορούν στον γενικό πληθυσμό, είναι βασικός και ιδιαίτερα χρήσιμος για την ανάπτυξη δράσεων που θα μας αφορούσαν.
Στόχος μας είναι, μέσα από την επαφή / ζύμωση στο θέμα, να παραχθεί γνώση και ειδικότερη ευαισθητοποίηση, ώστε να αναζητηθούν τρόποι, συμπεριφορές και μέθοδοι από τη συλλογικότητά μας, που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στο ευαίσθητο κομμάτι της ψυχικής υγείας-κανονικότητας.
Σύνδεσμοι